Louise Rudberg

Jag är Lic Kostrådgivare sen 2006 via Fredrik Pauluns näringscenter, Kost- och näringsrådgivare hos mf Education, ICC coach och NLP Practitioner via Skandinaviska ledarhögskolan Lars Eric Uneståhl, Lic Styrketräningsinstruktör hos mf Education, Lic EQ ledare, Certifierad ledarskapscoach Performance Institute.

Studerat Funktionsmedicin under 2018 på Funktionsmedicinska Institutet.

Uppdrag som lärare åt f d mf Hälsoutbildningar (numera Paleo Institute), Jonas Bergqvist i 7 år på Lic Kostrådgivare och Lic Personlig Tränare samt som konsultande lärare åt Anna Hallén Utbildningar.

Vidareutbildad i hormonlära via Mia Lundin, Sylvia Oppenheim (Hormoni.se) och läst hyllmeter med hormonlitteratur på svenska och engelska.

Skapat titeln ”Hormonterapeut” för egen del samt utbildat kollegor i hälsobranschen till Dipl Hormonterapeut under åren 2016-18.

Här är den mer personliga historien om Louise och hur allt började.

Mammas husapotek

När jag växte upp hade min mamma en trälåda med ett rött kors målat på locket. Mamma arbetade som sjuksköterska och den mycket välfyllda lådan innehöll hennes husapotek. Min upplevelse var att oavsett vad som hade hänt så fanns det alltid något i lådan som kunde hjälpa.

Några av mina starkaste minnen från min barndom handlar om de olika sätt som mamma plåstrade om sina nära och kära. Jag minns hur hon kokade te med honung för att lindra onda halsar och hur hon gjorde rent skrubbsåren på mina knän. Hon var helt fantastisk och jag beundrade henne verkligen för den kunskap hon hade.

Även om jag inte tänkte på det då så gick jag naturligtvis som lärling i mammas ”omplåstringsskola” under uppväxten. Och kanske är det därför jag inte blir rädd eller avvaktande i en nödsituation, utan omedelbart ser vad som behöver göras först.

Under hela mitt liv har det alltid varit självklart att hjälpa till och göra en insats om någon har råkat ut för en olycka eller inte mår bra. Redan som tonåring hade jag drömmar om att utbilda mig till sjukgymnast, tyvärr räckte inte betygen till det. Men det var först efter 20 år i näringslivet som hälsa blev mitt yrke.

Och även om jag inte har någon låda med ett rött kors på, så har jag precis som mamma skapat mig ett eget husapotek. Där finns kunskap om näringsämnen, överkänsligheter mot födoämnen och inte minst om hur våra hormoner påverkar oss. Mitt husapotek är vid det här laget lika välfyllt som mammas och oavsett vad som har hänt så finns där alltid något användbart att plocka fram.

Det började skava - en sten i skon

Jag började min karriär inom marknadsföring. I många år trivdes jag oerhört bra med jobb, kollegor och arbetsgivare, men i takt med att jag utvecklades gav det mig inte samma tillfredställelse längre. Det var som om jag hade fått en sten i skon som hela tiden låg där och skavde. Då och då hoppade den rätt så att den nästan inte kändes alls, men med tiden blev den allt mer påtaglig.

I efterhand inser jag att det hade varit bäst att stanna redan då. Men jag fortsatte framåt eftersom allting utåt sätt var precis som det skulle. Lön och förmåner var bra och arbetsplatsen var smidig att pendla till.

Precis som så många andra kvinnor tänkte jag att det är bäst att inte känna efter så noga. Så jag kämpade vidare och min hälsa försämrades. Jag fick yrsel som kom allt oftare, kände mig trött och hade ofta huvudvärk. I mitten på 2000-talet kom kraschen. En dag när jag kom fram till jobbet och skulle parkera bilen visste jag inte var jag var. Som om någon dragit ur proppen.

I efterhand inser jag att kroppen tog saken i egna händer när jag inte lyssnade. Och även om jag fortfarande har sviter efter min utbrändhet är jag tacksam över vad den visade mig. Det öppnade dörren till ett nytt yrkesliv inom hälsa, näring och hormoner och ett nytt sätt att förhålla mig till livet. En resa som även om den på många sätt var självklar krävde, och än i dag kräver, en hel del mod. Mod att våga driva eget företag, mod att inte alltid vara trygg, mod att våga inse sina begränsningar och mod att följa sin inre vägledning. För jag kan inte arbeta om inte hjärtat får vara med.

Så till dig som går med en sten i skon vill jag säga att du får stanna. Du måste inte kämpa vidare till dess att stenen har rivit upp ett allvarligt sår. Man måste inte krascha. Du har alltid valet att stanna upp och bestämma att det är dags att följa ditt livs väg.

Åren 2008 – 2014 undervisade jag regelbundet på konsultbasis åt dåvarande mf Gruppen som under åren ombildats till Paleo Institute (ingår numera i HMG-Scandinavia) med min kollega Jonas Bergqvist som VD.
Mina elever var blivande Lic Kostrådgivare i Stockholm, Malmö, Göteborg, Nerja Spanien samt blivande Lic Personlig Tränare.

2015-2016 läraruppdrag för Anna Hallén Utbildningar AB på Lic Livsstilskonsult.

2016: startar min egen utbildning Dipl Hormonterapeut.