Haglos man

Visar din man tecken på hormonell obalans

Det är inte bara vi kvinnor som hamnar i hormonell obalans när vi åldras, det gör även männen. En man 50 + som vaknar flera gånger på natten av att han behöver gå upp och kissa har sannnolikt ett prostataproblem. Besvären brukar tyvärr öka ju äldre mannen blir och urinstrålen blir svagare och svagare. Det tar längre tid på toaletten.

I prostata finns ett enzym – 5-alfa-reduktas – som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT). DHT stimulerar tillväxt av prostatan som blir större och därmed tränger mot urinblåsan. Högre nivåer av DHT i hårsäckarna är också den viktigaste orsaken till att männen lättare blir skalliga än kvinnor. Utöver rätt kost med reduktion av snabba kolhydrater och socker kan dvärgpalmsextrakt (sågpalmetto) och bioidentiskt progesteron hjälpa till att hämma ovandlingen mellan testosteron och DHT så att prostataproblem minskar.

Östrogendominans kopplar vi oftast ihop med kvinnor och hormoner. Tyvärr kan även mannen bli östrogendominant genom felaktig kost som skapar övervikt och bukfett, hormonpåverkande tillsatsämnen och gifter i vår omgivning, utfällningar från ämnen i plaster, icke ekologiska hygienprodukter. Ju mer bukfett, ju större östrogenproduktion. Bukfeta män får ofta brösttillväxt, ett bevis på ökad östrogenproduktion. Eftersom östrogen står för tillväxt i kroppen så finns det även en koppling till förstoring av prostatan

Östrogendominans – hormonell obalans som skapar celltillväxt – är tyvärr en riskfaktor även för prostatacancer. Mannens östrogennivåer ökar gradvis med åren medan progesteron och testosteron faller. Är mannen dessutom överviktig blir obalansen än värre. Lägg sedan till hormonstörande gifter i vår omvärld så förstår du att kunskap om det här kan göra stor skillnad för hälsan.

Testosteron är mannens viktigaste hormon

Testosteron är mannens viktigaste hormon men är även viktigt för kvinnor. Kvinnor har c a 1/10 mängd testosteron jämfört med en man. Testosteron hjälper cellerna att skapa energi från kosten, bygger muskler , sänker blodtrycket, minskar risken för insulinresistens, reducerar kroppsfett och är viktigt för normal hjärnfuktion. Testosteron i manskroppen produceras till största delen i testiklarna och i mindre mängder i binjurarna. Från 40-års åldern faller testosteronnivåerna med c a 1% årligen. De flesta män har tillräckligt med testosteronproduktion till runt 70, men inte alla. På 1990 talet började det talas mer i svenska tidningar om den s.k andropausen och förskrivningen av testosterontillskott för män har successivt ökat. För mycket testosteron kan ge acne, huvudvärk, irritation och raserianfall men många män som får rätt dos av tillskott upplever ökad vitalitet, energi och lust igen samt att det är lättare att hålla bukfettet nere.

Det går att mäta sina hormoniåver om man märker av besvär som skapar oro. Sjukvården erbjuder blodprov. Men det viktigaste du kan göra för din hälsa över tid är att reducera ditt intag av socker och snabba kolhydrater i kosten samt välja så naturlig mat som möjligt lagad från grunden.

Mannens sjunkande hormonnivåer – andropausen

Mannens könshormoner avtar med åldern vilket påverkar livskvalitén och orken. Men om kroppen sviker i sänghalmen kan det finnas många andra orsaker, kost och stress t.ex. 

Testosteron spelar en viktig roll för mannen både vad gäller fysisk och psykisk hälsa. Från c a 40 års ålder börjar hormonnivåerna sjunka vilket kan påverka humör, energinivå, förlust av muskelmassa och styrka, potensen, viktuppgång, prostataproblem och faktiskt även förlust av benmassa.  För att behålla sina androgener i en bra balans är det viktigt med stresshantering, en kost som inte ökar fettinlagringen, regelbunden träning och kanske vissa kosttillskott. Både män och kvinnor behöver tillräckligt med progesteron, även om det handlar om mycket lägre nivåer för männen än kvinnorna. Balansen behöver vara rätt i förhållande till östrogen.

En bukfet man kommer bilda mer östrogen i kroppen. Det visar sig t.ex. genom ökad bröstvävnad. Fortsätter detta öka kan man även märka minskad hårväxt på armar och ben, prostataproblem och minskad potens. Lägger man sen till stattiner för att sänka för högt kosterol i kroppen, ja då blir det riktigt illa. Kolesterol är “byggstenen” som alla våra könshormoner byggs av i en lång komplicerad process. Kolesterol finns för övrigt gott om in en frisk hjärna. För låg kolesterolproduktion, för låg könshormonproduktion, för låg potens. Inga trevliga biverkningar av ett av landets vanligaste läkemedel.

Hur kan en man veta om han har brist på testosteron?

Det finns ett väldigt enkelt test att göra själv. Har morgonerektionen minskat, då har även testosteronet minskat. En hälsoundersökning med blodprov hos läkare kan visa om det verkligen är brist. Skulle det visa sig att det verkligen är testosteronbrist bör man be om att få diskutera tillskott av testosteron och utvärdera om det hjälper. Ofta handlar det istället för tydliga testosteronbrister mer om att se över kosten, alkoholvanor och brist på motion och träning. Viktigt också med stressreduktion och att få sin sömnkvalitet. Stress och brist på sömn är förödande för testosteronnivåerna. Likaså socker, snabba kolhydrater och skräpmat, för mycket öldrickande och för lite protein i kosten. Mannens viktigaste mineral är zink, viktigt både för testosteronbildning och spermieproduktion. D-vitaminnivåerna behöver också vara optimala för en god hormonomsättning. Be en läkare om blodprov.

Även kvinnorna behöver ha tillräckligt med testosteron för att ha energi, sätta gränser, kännas sig psykiskt starka, ha lust. Testosteronbrist hos män kan yttra sig som depression, vallningar, vresighet, låg sexlust, sömnproblem, grinighet.  Får man inte adekvat hjälp av läkare och vill göra en mer övergripande hormontest kan man beställa DUTCH-test i urin hos mig. I det samhälle vi lever i med ökad stress, mycket miljögifter och brist på återhämtning är det ofrånkomligt att våra hormoner kommer i obalans. Men, det går att åtgärda. Första steget är att genom kunskap bli medveten och att lyssna på den egna kroppen. Sen, gör något åt det. Livet är för kort för att gå och må dåligt.