Urinvagsinfektion

Många kvinnor lider återkommande av detta hemska gissel – urinvägsinfektioner. Konsekvensen utöver allt lidande och att känna sig trött och sjuk är ofta upprepade penicillinkurer, vilket skapar obalanser i mag/tarm systemet och riskerar penicillinresistens. Penicillinet orsakar ofta candidaöverskott i tarmen eftersom det rensar bort både bra och dåliga bakterier. Med candidaöverskott i tarmen, obalans i underlivet, ökar också risken för svampangrepp i underlivet.

Ibland är det svårt att skilja på svamp och urinvägsinfektion eftersom urinvägsinfektionen kan ge sveda och klåda även utanför själva urinröret, samma symtom som svamp. Det är inte alltid man känner sveda när man kissar eller obehag från urinröret av en urinvägsinfektion, utan den kan skapa de största besvären i de yttre könsdelarna. Båda orsakerna har sitt ursprung från tarmen, bakterier och/eller candida svamp sprider sig till slemhinnorna i underlivet. Sen beroende på allmänhälsa och immunförsvar kan det orsaka problem eller så kan kroppen eliminera angreppet själv.

Historia ur verkliga livet

Efter en tung stressperiod för några år sedan fick jag ett överskott av candida i tarmen. Jag åt redan en kolhydratreducerad kost sedan länge – gluten och synligt-socker-fri – men med stress i kroppen och nedsatt immunförsvar fick jag den här obalansen. Är man dessutom i övergångsåldern så är slemhinnorna känsligare än tidigare.

Det är otroligt viktigt att skydda sina slemhinnor i underlivet så att inte infektioner lättare får fäste. Det gör man genom hormonell balans och gärna med tillskott av östriol lokalt – det östrogen som är viktigast för våra slemhinnor och som inte anses påverka cancerogena processer. Några förslag på hormonprodukter för slemhinnorna i underlivet är Ovesterinkräm och Vagifem som finns receptfritt på alla apotek, samt Matriarch E-Cream som finns att köpa via webshopen moodmama.com. Tänk på att vara uthållig, fortsätta flera månader för att bygga upp och stärka slemhinnan. Att ta östrogen via plåster, kräm eller oralt räcker ibland inte för att utesluta torra slemhinnor.
Balansen östradiol/progesteron är också viktig för att undvika underlivsbesvär.

Hur visste jag att jag hade candidaöverskott till att börja med

Jag kände mig tröttare än vanligt, det kom slem på pappret efter tarmtömning, blev så proppmätt efter måltid och uppkörd i magen – mer än jag brukat känna, min mage är känslig. Det bildades trådar från vattenytan i det vattenfyllda glaset, vid spottest. Sen uppstod en otroligt irriterande sveda i underlivet och viss klåda. Jag såg ut som en “babian”. Det här var något nytt – övergångsåldern ? Blev på dåligt humör förstås, provade varenda kräm och olja som finns hemma – utan resultat. Köpte en 3-dagars kur Diflucan som ska vara effektivt mot svamp, inget resultat. Parallellt med detta påbörjade jag en candidarensningskur med produkter från Thorne: Undecyn, Molybden, Liver Cleanse,  mycket citronvatten, ingefära, tranbär. Huvudvärk, trötthet, plitor i ansiktet – fick tydliga utrensningseffekter.

Köpte provstickor på apoteket och testade morgonurin, positivt på 3 olika bakterier. Iväg till vårdcentralen och får penicillin utskrivet. Sur över det förstås, just när man rensat candida i flera veckor, och så får man liksom börja om från början igen. Penicillinet kan ju förstöra hela utrensningsprocessen jag genomlidit. Äter penicillin i 5 dagar och tror mig sedan vara frisk.

Dricker hinkvis med citronvatten med riven ingefära, massor med nyttiga théer, stärkande kosttillskott av vitaminer och mineraler, mer omega 3 för att motverka inflammation, lite extra binjurestöd för att stötta kortisolet som är viktigt för immunförsvaret, försöker sova ännu mer. Bokar tid hos gyn som konstaterar att jag inte alls är frisk, bakterierna är kvar och ny penicillinkur av annat märke skrivs ut.

Oreganoolja

Då får jag nog!! Rådgör med duktiga kollegor och bestämmer mig för att göra ännu en åtgärd innan ny penicillinkur – prova oreganoolja. Köper en burk av märket Solgar och rådgör med deras kundtjänst om dos vid akuta behov. 2 kapslar morgon och 2 kväll säger kundtjänst och jag beslutar mig då för 2 morgon, 1 lunch, 2 kväll. Nu ska det här eländet bara bort !! Viktigt att ta dem tillsammans med mat, oreganoolja är starka grejer och kan irritera i magen om det är tomt. Oreganooljan är antiseptisk och kan döda skadliga bakterier, svamp och parasiter och är en stark antioxidant. Den kan förgöra candida, stafylokocker, campylobacter.

8 dagar senare ny bakterietest hemma i badrummet. Inga bakterier kvar. Så för dig som har dessa besvär om och om igen, vill jag berätta att det går att åtgärda med annat än läkemedel. Det kanske inte passar alla och det är viktigt hur du äter och hur du lever ditt liv i övrigt samt vilken hormonell fas du befinner dig i.

En obehandlad urinvägsinfektion kan resultera i höjd sänka och feber. Då kan det ha gått så långt att du får bakterier upp i njurbäckenet och det kan bli farligt. Så ta symtomen på allvar, testa själv först på stickor om du vill, hittar du bakterier så sök läkare, försök förebygga så mycket du kan så besvären inte uppstår så lätt. Jag hoppas mina kurer kan ge dig inspiration till att möjliggöra friska urinvägar över tid. Det jag ville bryta var ett penicillinberoende som kanske aldrig skulle ta slut. Eftersom jag även genomlidit njurbäckeninflammation vet jag hur det kan sluta, men med en ny penicillinkur i handen hemma som trygghet, ville jag ändå försöka få bort bakterierna på mer naturlig väg. Oreganoolja kommer finnas i mitt husapotek framöver.

Klim magasinet nr 2 2024

Vill du bläddra i mitt månadsblad Klimakteriemagasinet?
Det är alldeles gratis och utkommer varje månad med enklare artiklar, produkter jag rekommenderar, tips och erbjudanden. Registrera dig via knappen nedan.