Torka

Torra slemhinnor i underlivet kan vara ett riktigt gissel

Att sköta om sitt underliv är lika viktigt som att ta hand om huden i ansiktet. Slemhinnorna i underlivet är känsliga och med stigande ålder kan allt skörare slemhinnor ställa till besvär såsom klåda, ömhet eller obehaglig lukt. Med rätt kunskap och omvårdnad går det att åtgärda innan besvären blir allvarligare.

I senare delen av klimakteriet och 55++ upplever många kvinnor obalanser i underlivet på grund av skörare slemhinnor. Besvären ökar ofta med åldern eftersom slemhinnorna helt naturligt blir torrare när vi åldras. Det är inte bara slemhinnorna i underlivet som påverkas av klimakteriet. Det blir torrare i ögonen också, så att det kan bli svårare att ha linser och det kan klia i örongångarna.

Systemiskt östrogen (som påverkar hela kroppen via piller du sväljer eller som kräm eller plåster på huden) kan hjälpa tillräckligt bra, men senare i klimakteriet behövs ofta även lokalt östrogen mot besvären i underlivet. Man kan alltså kombinera dessa två typer av östrogen, alternativt bara använda östrogen lokalt i underlivet.

Sköra slemhinnor kan göra att bakterier och virus lättare får fäste och orsakar ännu allvarligare problem, som kanske kräver penicillinkurer. Vänta därför inte med att åtgärda.

Symtom

Symtomen på tunna sköra slemhinnor kan vara klåda, sveda, irritation som blir värre efter sex med penetration. Lätt att förväxla med någon könssjukdom eller svamp, men det kanske bara är lokalt östrogen som fattas. Var noga med att alltid använda glidmedel vid samlag om du har besvär med irritationer i underlivet.

Besvären kan också uppstå av för mycket tvätt med tvål, stressiga perioder, längre cykelturer då underlivet pressas och nöts mot cykelsadeln, för tajta underkläder i syntetiska material. 

Åtgärder

För att åtgärda besvär av sköra slemhinnor i underlivet – på grund av klimakteriet – så finns det två vägar att gå.

  1. Antingen väljer man preparat som inte innehåller tillsatta hormoner utan enbart tillför mjölksyrabakterier och mjukgörande ämnen. Du kan köpa dem på apoteken eller via näthandeln. Många av dessa kan lindra besvären, men de åtgärdar inte den underliggande orsaken – brist på östrogen.
  2. Eller så väljer du att prova preparat som innehåller det hormon som sjunkit till alltför låg nivå och därmed orsakat dina besvär. Det brukar lösa återkommande besvär av obehag och det är ofarligt att använda dem under längre tid. Vissa av dessa är receptbelagda, andra kan du köpa receptfritt på apoteken.

    Preparat med hormoner kan innehålla hormonerna östradiol, östriol eller DHEA. Östradiol och östriol är båda östrogener. Östriol är det östrogen som har flest receptorer i underlivet och sådana hormonpreparat verkar alltså mest lokalt där de tillförs. Östradiol i låga doser finns också för lokalt bruk, utöver att du kan ta östradiol för hela kroppen.

Om man behandlar klimakteriebesvär med östrogen och progesteron via tabletter eller via huden, så kan även slemhinnorna i underlivet bli starkare och besvären lindras. Om det inte räcker som åtgärd, kan man behöva lägga till lokal behandling med kräm eller vagitorier, som innehåller östrogen eller DHEA.  

Vill du ha hjälp att reda ut vad som skulle behövas just för dig, så kan du boka tid för rådgivning hos mig. Jag erbjuder både kortare och längre mer omfattande rådgivning för din hormonella hälsa.