
Sköldkörteln har en väldigt viktig funktion i kvinnokroppen, inte minst för fertiliteten. Många har idag svårt att bli gravida och det kan förstås bero på olika saker, men många läkare förbiser att kontrollera sköldkörteln när sådana här problem uppstår. Det lilla fjärilsliknande organet som sitter runt struphuvudet i nedre delen av halsen väger ca 25 g. Dess huvudfunktion är att reglera kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och energinivån. Det går åt mycket sköldkörtelhormoner för att bilda fostrets hjärna.
Den vanligaste obalansen är underfunktion och benämns hypotyreos. Det finns flera varianter av hypotyreos som ibland kan vara svåra att se i provsvar. Då blir symtomen ännu viktigare för en bedömning. När sköldkörteln går på lågvarv uppstår besvärande symtom som minskar livskvaliteten:
- Trött i både kropp och själ
- Svårt att minnas och svårare att lära nytt
- Hjärndimma
- Torr hud
- Sköra naglar
- Onormalt håravfall
- Låg morgontemp
- Värk i leder och muskler
- Frusenhet och kall om händer och fötter
- Förstoppning (tömmer inte tarmen dagligen)
- Huvudvärk
- Binder vätska och svullnar
- Svårt att gå ner i vikt
- Nedsatt hörsel
- Harklande, obehagligt tryck över halsen
För att sköldkörteln ska fungera optimalt behöver du också rätt balans mellan könshormonerna, se till att inte stressa för mycket, ha tillräckligt med järndepåer i blodet, äta en kost som håller ditt blodsocker stabilt, sova gott om natten. Det finns också bra näringsstöd man kan överväga som innehåller jod, selen, tyrosin, B-vitaminer, magnesium, zink m fl.. Men för att hitta rätt i den djungeln brukar det vara bäst att ta hjälp av en terapeut som kan mycket om just dessa obalanser.
Listan kan göras betydligt längre och alla får inte alla symtom förstås. Drygt 500.000 kvinnor i Sverige har en sköldkörteldiagnos men mörkertalet är stort. Sjukvården har inte tillräcklig stor kunskap om sköldkörteln och det finns för få specialister i Sverige som kan stödja primärvården. Sköldkörtelföreningen i Sverige jobbar aktivt för att öka kunskapen om sjukdomarna i sköldkörteln som framförallt drabbar kvinnor och som har en hög ärtftlighet.
I mitt arbete som kost- och näringsrådgivare kommer många klienter med tydliga symtom på underfunktion i sköldkörteln. Jag kan hjälpa till med kosttillskott som stöttar sköldkörteln och andra livsstilsförändringar. Det finns också böcker att läsa om du vill lära mer. Sök på författare Helle Sydendal eller Nadja Öström.
Prover du kan be din läkare om
Om du känner igen dig på symtomen ovan är det viktigt att få prover tagna så du kan få en diagnos. Be din läkare om blodprov på TSH, fritt T4 och fritt T3, gärna också anti TPO och TRAK som visar inflammationsmarkörer. Det finns andra värden som också är intressanta för bedömningen, men dessa är viktigast.