FMIlust1

Lust genom livet

Lust är centralt i människors liv och påverkar livskvalitén på många sätt. När vi känner lust kan ingenting hindra oss, vi bara gör, vi upplever flow och kreativiteten flödar.

I vårt stressiga samhälle i är det många som uttrycker att de känner brist på lust till både sig själv och sin partner. Att ständigt vara på språng med en fulltecknad kalender, kommer inte öka lusten. Hjärnan upplever det som stress genom din ytligare andning och med alla sinnen på spänn.

Lust till sex och närhet påverkas av hormoner och signalsubstanser

Lusten till sex och närhet påverkas av både hormoner och signalsubstanser som samarbetar i en fantastisk och komplicerad mix.  Östrogen, progesteron och testosteron är de viktiga könshormonerna som behöver vara i balans – och i tillräcklig mängd – hos båda könen.

Våra kemiska budbärare, de sekundsnabba signalsubstanserna som sprids mellan våra nervceller, påverkar hur vi känner, tänker, reagerar, upplever. De viktigaste signalsubstanserna för känslans kvalitet är serotonin, dopamin och adrenalin. När alla dessa tre är höga upplever vi intresse och upphetsning. Njutning och orgasm ökar också serotonin, liksom oxytocin och endorfiner.

Stress sänker effektivt vår lust

Om vi bortser från sjukdom och biverkningar av läkemedel, så är nog stress det som effektivast sänker vår lust. Tänker vi evolutionärt så finns det inget däggdjur som ska föröka sig när livet är hotat. Då handlar det bara om att överleva. Samma reaktioner sker i våra hjärnor idag, alla icke nödvändiga funktioner stängs ner vid stress och kroppen gör sig beredd att fly. Därmed påverkas och störs även ägglossning, menstruation, matsmältning och sömn.

Finns inte energi, sparar kroppen in på lust

Kroppen förändras genom livet och ibland har man svårt att acceptera förändringarna. Lever man med näringsbrister eller andra obalanser kan trötthet och värk öka och dessa är också stora lustdödare. Kroppen vet också att sex tar energi. Finns inte energi då sparar kroppen in på lust. Med för mycket stress i kroppen kommer även din kreativitet och lust till nya idéer att sina. Man kan känna sig ledsen, trött och inte orka glädjas åt allt som är härligt och roligt.

Att få tillbaka och öka sin lust

Med åren blir både kvinnor och män mindre känsliga för den sexuella stimulansen, det tar längre tid innan man känner sig redo. Man kan behöva öppna upp för andra sätt att vara intim med sin partner.

Att se över sin stress för mer balans i livet – så att lusten kan få utrymme – är viktigt. Även att äta en näringstät kost vars innehåll bidrar till att bygga könshormoner och signalsubstanser i rätt mängd. Skräpmat, mycket socker och alkohol kommer att störa kroppens hormonella balans.

Ibland kan en läkare behöva hjälpa till med att förskriva hormontillskott för både kvinnor och män. Vi lever längre, vi byter partner långt upp i åren och är längre sexuellt aktiva. Utvalda kosttillskott av bra kvalitet kan också vara aktuellt att prova om kroppen inte känns som den ska. Näringsbrister är tyvärr vanligt och ökar med åldern eftersom vi bryter ner maten mindre effektivt när vi åldras.

Var inte rädd för att be om hjälp för att ändra på det som inte fungerar.

Texten ovan är skriven av Louise Rudberg hormonterapeut och därefter publicerad av Sofie Tallberg på Funktionsmedicinska Institutets hemsida.