Djupsomn vill inte vakna

Klimakteriet och sömnen

Visste du att sömnbesvär är ett av de vanligaste besvären kvinnor nämner under klimakterieprocessen?  

Brist på sömn ökar nivåerna av stresshormonet kortisol. Klimakteriet i sig skapar nog med stress i kroppen och påverkar dig negativt genom att höja din stressnivå. Skörare slemhinnor med tätare urinträngningar kan också störa nattsömnen.

Sover du dåligt går du också lättare upp i vikt eftersom hungerhormonerna leptin och grehlin då inte ger dig rätt signaler. Humörsvängningar, mer irriterad, sämre koncentration och dåligt minne är andra konsekvenser av dålig sömn.

Försök hitta åtgärder för att lugna ner kroppen under kvällen så att du hjälper kroppen att få god sömnkvalitet. Ät inte middag för sent, helst inte efter kl. 18.00. Lägg datorarbete åt sidan och gör sådant som du mår bra av. Några lugna yogaövningar i sängen innan du somnar kan hjälpa. Är du inte kunnig inom yoga så finns det mycket gratisfilm att hämta om du letar på Youtube.

Sätt på blåljusfilter på mobilen efter kl 19.00 så att du inte hindrar den naturliga melatoninproduktionen (sömnhormon).

Se till att sovrummet är mörkt och svalt. Har du besvär med vallningar och nattsvettningar så är detta ännu viktigare. Det kan också handla om val av sängkläder som andas bra och är sköna mot kroppen. Det kan vara lite dyrare material såsom linne- eller sidenlakan. Att du har en huvudkudde som är lagom hög så att du får rätt stöd för nacken.

Värme hjälper till med avslappning inför sängående. En varm dusch, varmbad eller en uppvärmd vetekudde som du lägger vid fotsulorna får dig att slappna av när du ska somna.

Skaffa dig effektiva öronproppar om din partner snarkar. Jag kan rekommendera Calmor vaxöronproppar. En bra sovmask hjälper också till under sommarperioden när det är svårt att få helt mörkt sovrummet. Jag använder själv Tempurs sovmask som jag tycker är absolut i en klass för sig. Har man tur hittar man den på extrapris om man googlar online. Den kostar omkring 300:-.