Medelålders par Egentligen är det inte så konstigt om vi byter livspartner några gånger i livet, vi lever längre jämfört med tidigt 1900-tal och det är mindre vanligt nuförtiden att behöva stanna kvar i en dålig relation enbart på grund av ekonomin.
Visst är det härligt ändå att det aldrig är för sent att hitta kärleken igen, många börjar om i nya relationer långt upp i åren. Men sex och samvaro i mogen ålder ställer också andra krav på kommunikation och förståelse. Kroppen åldras och vi behöver ta hand om oss för att slippa besvär och krämpor.

För kvinnor som gått igenom klimakteriet har kroppen förändrats en hel del. Utöver vanliga klimakteriebesvär som humörförändringar, hjärndimma och vallningar, även torrare slemhinnor i hela kroppen, torrare hud och tunnare hår. Bioidentiska hormoner kan till viss del hjälpa även mot torrhet, men de flesta av oss upplever ändå denna tydliga förändring. Samtidigt kan det vara en underbar tid av lugn i kroppen utan menscykelns påverkan och rädsla för oplanerad graviditet.

Egna åtgärder

Det finns mycket du kan göra själv för din kropp så att besvär inte uppstår.

Torra slemhinnor och sveda i underlivet kan bero på östrogenbrist och/eller för mycket ”nötande” helt enkelt. Prova lokalt östrogen såsom Vagifem tabletter som förs upp i slidan 2 ggr/v alt Östriol kräm. Det kan göra stor skillnad förutsatt att du har uteslutit svamp eller urinvägsinfektion. Det kan vara svårt att veta, symtomen kan vara rätt lika.
Vagifem tycker jag är bra därför att det inte kladdar eller rinner ut. Östriol kräm är praktiskt för att du smörjer den på insidan av armen, inte direkt i underlivet. Behandla ditt underliv lika noga som ditt ansikte. Försiktig rengöring med så milda produkter som möjligt, gärna någon naturlig olja, inte starka tvålar. Min favorit sedan en tid är lavendelolja med Evitamin som jag använder överallt på kroppen, även i ansiktet. Jag brukar blanda oljan tillsammans med Aloe Vera Gel som tillför fukt och stramar upp huden i ansiktet, resten av kroppen bara olja eller ibland någon ekologisk kroppslotion.
Smörj underlivet morgon och kväll med olja så håller du slemhinnorna mjuka och mer motståndskraftiga mot irritation.

Ha aldrig intima stunder utan lite extra glidmedel. Ekologisk kokosolja fungerar alldeles utmärkt. Det kan uppstå små microskador på de skörare slemhinnorna så bakterier lättare fastnar om du inte är försiktig, med sveda och klåda som följd.

För dig som gått igenom cancerbehandling i underlivet eller andra medicinska ingrepp som försvårat intimitet, så finns det mycket kunskap, omtanke och professionell hjälp att få via mina kollegor på Pistill under ledning av VD Tina Hagelin. De samarbetar med sjukvården över hela landet.
Butik finns i Sthlm och i övrigt onlineförsäljning.