Kokosfett eteriskaoljor

Svamp, sveda i underlivet, behandling hemma

Många kvinnor besväras från tid till annan av obalanser i underlivet. Det kan handla om svamp, brist på mjölksyrabakterier men också orsakas av urinvägsinfektion som – i sämsta fall – kan behöva behandlas med antibiotika.

Ofta beror obalanserna på för mycket candidasvamp (Candida albicans) som normalt finns i tarmen och slidan utan att ge besvär. Men när svampen förökar sig och tar över den normala balansen gentemot lactobacillerna – som ska finnas i tillräcklig mängd – så skapar det problem som sveda, svullnad, klåda.

Candidasvamp ökar efter antibiotikabehandling, för stort sockerintag (snabba kolhydrater), ett stressigt liv. Den förökar sig och höjer underlivets ph-värde. Dessutom kan candida skapa en mängd andra besvärande symtom i kroppen såsom trötthet och hjärndimma, hudbesvär och eksem, starkt sötsug, ökande PMS-besvär, krånglande mage.

För att bli av med besvären är det förstås viktigt att se över mag/tarmhälsan, tillföra probiotiska bakterier och minska på både stress och sockerintag. Det finns gott om candidakurer på internet och i böcker som man kan följa. Dock ska man komma ihåg att det är en lurig svamp som tar tid att bli av med. De akuta besvären går att dämpa ganska snabbt, men långsiktigt behöver man ge rensningen flera månader. Man kan också lägga till olika “huskurer” som hjälper lokalt för att återställa balansen. Har du bakterier i urinen och/eller en konstaterad urinvägsinfektion måste du dock först söka läkare. Symtomen vid urinvägsinfektion kan ibland likna symtomen vid vaginos.


Här bjuder jag på några tips som kan fungera

Men var lite försiktig, märker du att det känns för starkt i underlivet när du blandar din kokosbalm med bland annat Tea Tree eterisk olja, så späd ut med lite mer kokosfett så att den inte blir lika koncentrerad :

 • Doppa en mini-tampong i kolloidalt silver och för in i slidan. Byt 3 ggr/dag.
 • Spraya kolloidalt silver eller badda med bomullstuss flera ggr dagligen.
 • Tag en mini-tampong och smörj in med kallpressat ekologiskt kokosfett. Kokosfett innehåller kaprylsyra som motverkar candidasvamp. Häll ut probiotikapulver ur en kapsel och rulla i pulvret så det fäster på kokosfettet. För in i slidan och byt 3 ggr/dag. Holistic Lactovitalis Pro är ett bra val av probiotika som du kan använda till underlivskur eller använda som ett dagligt kosttillskott.
 • Kokosvagitorier: blanda 1 msk kallpressat eko kokofett med 3-5 droppar vardera av eterisk lavendelolja, tea tree olja samt 1 droppe citrongräsolja *).
  Rör i 1/2 – 1 tsk probiotika (ur kapsel) och ställ svalt så att det stelnar lite. Rulla till 2 vagitorier som packas in i aluminiumfolie. Förvara i frysen. Tag ut 1 vagitorie och rulla mellan händerna så den blir lite varm. Tag bort folie och för in i slidan till natten. Använd ett trosskydd som skydd mot ev kladd.
  *)Tea Tree motverkar svamp, lavendel lugnar klåda och irritation, citrongräs tränger igenom lagret som omger candidasvampen och dödar den. Alla tre är bakteriedödande.
 • Kokosbalm: blanda 2 tsk kallpressad eko kokosfett med 1-4 droppar eterisk olja av lavendel, citrongräs och tea tree. Smörj i underlivet.
 • Bada med äppelcidervinäger: motverkar svamp och återställer ph-värdet. Tappa upp ett badkar och tillsätt 2,5 dl eko äppelcidervinäger. Sitt i 20 minuter . Torka med ren handduk eller lufttorka. Smörj gärna underlivet med kokosfett med probiotika i, se ovan.
 • Om ingenting hjälper:
  Då kan du ha fått bakteriell vaginos och behöver antibiotika lokalt: Dalacin®. vagitorier (recept).
  Var också uppmärksam på om du upplever trängningar när du kissar “kissar taggtråd”. Då kan du ha fått urinvägsinfektion och behöver söka läkare. En obehandlad urinvägsinfektion kan gå vidare upp i njurarna och det är allvarligt.

Tips för att undvika besvär framöver:

 • Se över kosten, se ovan. Även alkoholintag och stress.
 • Undvik att tvätta med starka tvålar. Tvätta med en olja t ex jojoba, mandel, sheasmörsolja, vetegroddsolja, sesamolja.
 • Undvik underkläder som är helt syntetiska. Tvätta dina underkläder i minst 60 grader så svampen dör. “Lufta” underlivet hemma t ex under en kjol/klänning eller andra löst sittande kläder och genom att undvika trosor nattetid.
 • Om du använder menskopp så kan svampinfektioner “smitta” till menskoppen. Kanske inte försvinner vid kokning. Tips då att lägga menskoppen 20 min i några dl vatten med 3 msk äppelcidervinäger för att göra den helt fri från ev svamp.
 • Var noga med att torka dig rätt så du inte överför bakterier från ändtarmen till slidan. En läkare lärde mig en gång att stringtrosor tyvärr kan få bakterier att “vandra” från ändtarm till slida. Vet inte hur stort problemet är, men kan vara värt att fundera över.
 • Se till att din partner är noga med sin hygien. Hur och om candida smittar har jag inte tillräckligt med kunskap om, men är du känslig så är gemensam hygien viktig.
 • Samlag utan glidmedel om du har torra slemhinnor, bereder väg för bakterier och svamp att fästa på slemhinnorna i underlivet. Besvär som ofta ökar med stigande ålder hos kvinnor. Väl j naturliga glidmedel som t ex ekologisk kokosolja. Industritillverkade innehåller ofta tillsatsämmen som kan irritera.
 • Kissa alltid direkt efter samlag.
 • När du har tvättat underlivet, smörj gärna efteråt med en naturlig olja. Ungefär på samma sätt som vi smörjer in ansiktet efter att ha rengjort det.

  OBS! mina tips ersätter inte en läkares ordination. Sök vård om du mår dåligt och om dina besvär inte går över.

Till hemsidan