Hormonutbildning

maxresdefault

Hormonutbildning klimakteriet - med fokus på kvinnor 40 plus

I kursen ingår 2 heldagar online, 2 frågestunder x 1 tim kvällstid, e-kurs moduler att läsa i egen takt, pdf-filer med texter och lathundar att ladda ner. Att vara med i mitt nätverk tillsammans med övriga elever och där få svar på frågor under kursperioden.
Materialet har du sedan tillgång till och jag håller det uppdaterat löpande om ändringar behöver göras.

Pris:  6.200:- inkl moms

Boka-tidigt-rabatt före 12/2 2023:  10 % = totalt 5.580:- inkl moms.

För vem:

 • Har du mycket kontakt i ditt yrkesliv med kvinnor som går igenom hela klimakterieprocessen? Kvinnor 40-60+ – en period då det händer massor i kroppen och det kan vara svårt att förstå hur man påverkas.
 • Eller du kanske bara vill förstå mer om din egen klimakterieprocess
 • Efter kursen kan du ge råd i samtal med kvinnor som har olika typer av klimakteriebesvär.
 • Du vet till vem du eventuellt behöver hänvisa
 • Du har mer kunskap om hur man hanterar olika klimakteriesymtom och besvär samt vilken typ av bioidentiska hormoner och läkemedel som läkare brukar förskriva, vilka kosttillskott du kan föreslå på en basal nivå.
 • Du känner till andra åtgärder som kan göra stor skillnad för kvinnokroppen i hormonell förändring.
 • Du kan helt enkelt föra ett mer avancerat samtal med en kvinna som behöver hjälp. Du lär dig att se på klimakteriet från alla håll: kost, sömn, träning, hormontillskott, egenvård, relationer, magen, huden och mycket mer.
 • Du kan använda kunskapen från kursen och addera i ditt företagande om du önskar, ta betalt för din kompetens.
 • Du lär dig översiktligt om hur sköldkörtel och binjurar samverkar med könshormonerna och signalsubstanserna.

Kursdatum

Namnlos design 70 1

Nästa kursstart:
Två obligatoriska föreläsningsdagar: fre 14/4 + 21/4 2023.
Reservtid vid behov: to 27/4 kl 09.00 - 11.00

Frågestund: ons 26/4 kl 18.30 - 20.30

Innehåll hormonutbildning

Namnlos design 70

Onlineföreläsning - 2 heldagar kl 09.00 - 16.00

 • Könshormonernas påverkan genom klimakteriet 40-60+, symtom och fakta.
 • Hormonersättning och egenvård – vad kan du be din läkare om, vad kan man göra själv
 • Sköldkörtel, binjurar
 • Kosten för på kvinnan mitt i livet – vad är extra viktigt nu, levern, insulin, mage/tarm, alkohol, periodisk fasta
 • Diskussioner och frågor

Självstudier via e-moduler i egen takt som du har tillgång till även efter kursen

 • Vanliga underlivsbesvär och åtgärder.
 • Stress, andning och signalsubstansers påverkan – när tankar och livsstil lägger krokben för hormoner i balans.
 • Baskunskaper om lymfsystemet..
 • Lust, sex och relationer – varför tappar så många kvinnor lusten, hur påverkas familje- och jobbrelationer av klimakterieprocessen.
 • Sömn och träning – hur anpassa till just denna hormonella fas, vad du bör undvika och vad som är viktigt att inte missa.
 • Kosttillskott – vilka bör tas på daglig basis, vilka andra du kan rekommendera för vanliga besvär.
 • Hudens förändringar och tips på bra hudvård för den åldrande huden, undvika hormonstörande ämnen.

Tidsåtgång att gå igenom alla e-moduler: cirka 4-5 timmar beroende på vilka kunskaper du har sedan tidigare.

Så här ser Hormonskolans webb ut

Övrigt som ingår

 • Frågestund och diskussioner 2 tim kvällstid
 • Delade kursdokument via Google Drive
 • All undervisning spelas in och går att titta på i efterskott
 • Skriva prov hemifrån via datorn för att få ett kursdiplom. Att skriva prov är valfritt.
Exempel på underlag som används i undervisningen (1)

Det här är en utbildning som alla kan gå som har någon form av baskunskaper inom kost- och näringslära. Du går den för din egen skull eller för att kunna hjälpa andra med din kunskap till exempel i ditt företag. Diagnoser ställer läkare, men du lär dig ge råd och vägleda kvinnor som känner sig vilsna och inte förstår sina klimakteriesymtom.

För dig som redan har en högre utbildning inom hälsa och näring, kan detta ge dig värdefulla pusselbitar som gör stor skillnad för din hormonförståelse. Vissa delar i e-modulerna för självstudier kan för mer erfarna elever upplevas som repetition men är ändå en viktig del för helheten i hormonförståelse.

Kursintyg

Diplom hormonradgivare

Ett godkänt enklare prov som du gör online ger kursintyg.

Vill du inte ha kursintyg, alltså inte göra prov, så går det också bra.

Behörighet

Kvinna funderar skriver

För att du ska förstå hur allt hänger ihop kring kroppen och hormoner behöver du en kunskapsgrund kring kost och näring. Den innebär att du har grundläggande kunskap om kosten, innehåll, hur man läser en innehållsförteckning på matvaror, en medvetenhet om kostens betydelse och du är intresserad av att lära mer. Jag kommer dock inte kontrollera dina förkunskaper.

Ett mycket enkelt sätt att få en start är att gå min gratiskurs:

Kost och näring under klimakteriet

Den är ett minimum. För din egen skull hoppas jag att du har lite mer erfarenhet än så. Det blir lättare att följa med i kursen med högre kunskap.

Känner du dig osäker på om du har rätt baskunskaper för att följa med i undervisningen kan du alltid kontakta Louise Rudberg och fråga innan du bestämmer dig.

Referenser

Lena Lärkfors"Bra grundläggande information om hormonerna i kvinnans mest besvärliga period, för de flesta. Borde ges till många kvinnor innan de påbörjar sin klimakterieresa. Förebyggande hälsoråd"
Det viktigaste jag tar med mig från denna kurs: "Tipsen lite vid "sidan om", länkar och info om produkter mm."

Marina Schytt: "Vi kvinnor behöver kunskap och stöttning av varandra i denna utmanande period i livet!"
Det viktigaste jag tar med mig från denna kurs: "All kunskap och förståelse jag fått från dig och övriga deltagare, det generösa utbytet och hjälpsamheten!"

Karin S Gördén: "Du behöver inte ha en grundutbildning som terapeut för att ta till dig kursen. Är du påläst med egna kunskaper och erfarenheter samt ett brinnande intresse för hormonförändringar för kvinnan mitt i livet så räcker det gott och väl."

Lena Rosenblom: "Seriös, grundlig och ändå lättförståelig.
Det viktigaste jag tar med mig från denna kurs: "Att kvinnor är komplexa. Vilka tillskott som är nödvändiga. Att vi behöver ta hand om oss."

Agneta Trägårdh: "Alla kvinnor borde gå den här kursen och lära sig allt de behöver veta om hormoner och signalsubstanser, hur de samverkar och hur vi mår när det blir obalans. Så många som skulle slippa må dåligt i förklimakteriet och klimakteriet. Den här kursen är en life saver och Louise Rudberg är en fantastisk lärare, så kunnig och pedagogisk."

Charlotta Hanner: "En mycket bra genomgång och tar inte bara upp ett område utan visar hur komplext det är."

Sanna Dandanell: "Tydligt, konkret och bra förklaringar på uppkomna frågor"

Karin Meierholm Lindström: "Fantastiskt viktig kunskap som du delar med dig på ett mycket tydligt och bra sätt! Denna utbildning i lightnivå borde ingå i livet för samtliga kvinnor +40"

Johanna Jostby: "På ett väldigt pedagogiskt och lättförståeligt sätt tillhandahåller Louise omfattande kunskap om kvinnors hormonella utmaningar mitt i livet och vad man kan göra för att må så bra som möjligt före, under och efter klimakteriet. Det viktigaste jag tar med mig: Helhetsbilden av kvinnan mitt i livet med allt vad det kan innebära. Jättebra med all extra information i e-modulerna. Visst, basic stuff men det ger ett helhetsgrepp. Mycket genomarbetat material".

Linda Fossane: "En mycket bra kurs som är värd varenda krona. Jag fick med mig mycket värdefull kunskap både för egen del och för mitt arbete som kroppsterapeut. Jag önskar att alla kvinnor hade möjlighet att gå den här kursen innan de kliver in i förklimakteriet, så mycket enklare det skulle vara och så mycket bättre man skulle må. Tack för en fantastisk kurs Louise!".

Lärare

Louise Instagram 2

 

 

Louise Rudberg (f d Edlund), beteendevetare, kost- och hälsocoach med funktionsmedicinsk inriktning, hormonterapeut och expert på kvinnohälsa och hormoner med 15 års erfarenhet i hälsobranschen som terapeut, konsultande lärare inom flera hälsoutbildningar samt föreläsare. Hon följer själv en naturlig paleoinspirerad socker och glutenfri kost med bra råvaror lagade från grunden men smakar ibland mat med inblandning av mjölkprodukter och bönor/linser.

Louise har tidigare skapat utbildningen Dipl Hormonterapeut och diplomerat Sveriges första hormonterapeuter åren 2016-2018.

Kursen till Hormonrådgivare – kvinnan mitt i livet – är en omarbetning av den tidigare dipl Hormonterapeut men med uppdaterat och nyskrivet material.

 

Sagt om Louise