Hormonkombinationer för kvinnor i övergångsåldern

Hormonterapi

Det kommer mycket frågor och funderingar om hur vi kvinnor ska tänka vad gäller hormontillskott eller inte. Det är förståeligt, man får många olika svar beroende på vem man frågar. Allt det här kan verka förvirrande. Alla är vi unika och så ska det vara. Vi tycker olika och vi har olika status vad gäller hälsa, sjukdomar, livsstilsvanor, läkemedel etc. Vissa vill helst ha en läkares beslut i ryggen för att känna sig trygga, andra går helst sina egna vägar, besvikna på vården eller väljer den vägen av andra skäl.

Jag tänker så här, att med den vardag vi lever i här i Sverige så behöver vi själva ta ett allt större ansvar för vår hälsa. Det gör vi genom att lära oss lyssna på våra kroppar och genom att vara öppna för kunskap om hur kroppen fungerar och vilka behov den har. Vi kan inte förlita oss på att sjukvården ska lappa ihop oss i alla lägen. Vi behöver mer aktivt se till att vi inte blir sjuka. Ibland blir vi sjuka ändå. Har vi tur är det inte allvarligt, men drabbas man av allvarliga sjukdomar är det fullständigt nödvändigt att vi söker läkarvård . Vi ska vara tacksamma för den vård vi har i Sverige och att den erbjuds till alla utan att vi behöver betala jättelika summor för sjukhusvistelser etc.

Hormontillskott eller inte

När det gäller hormoner och kvinnohälsa så kan jag dock anse att det är lite si och så med vårdSverige. Enligt min mening ligger vi långt efter hur många andra länder jobbar. Jag tänker då på hur man resonerar kring hormontillskott och hur man tar hand om sköldkörtelobalanser. Jag verkar för att sprida kunskap och för att diskutera med och hjälpa kvinnor att själva kunna ta mer beslut kring sina kroppar.

Jag är inte legitimerad inom sjukvården, men jag har en lång och gedigen erfarenhet och utbildning i att jobba brett och holistiskt med klienters hälsa. En av dessa parametrar är hormontillskott. Bioidentisk progesteronkräm är tämligen ofarligt att prova på egen hand även om man ska ha respekt för att det är ett hormon. Det är förstås bäst att hålla en terapeut i handen när det gäller dosering och frekvens eftersom det finns minst 15 olika sätt att använda progesteronkräm på. Allt beror på vem det gäller och varför man smörjer. En gynekolog kommer inte hjälpa dig tyvärr. De känner inte till hur man använder progesteronkräm, det är inget läkemedel. Progesteronkräm kan man ta ensamt under tiden före menopaus.

När man som kvinna passerat in i menopaus blir det lite mer komplicerat. Då har många kvinnor behov av tillskott av östradiol också med besvär såsom hjärndimma, sömnstörningar, vallningar, depressionskänslor mm. (Det finns tre östrogener, östradiol är det vi i dagligt tal benämner östrogen). Tillskott av östrogen är även av godo genom att det skyddar dig mot ökande risker för hjärt-kärl sjukdomar, utveckling av Alzheimer, ökad risk för tjocktarmscancer, benskörhet för att nämna några. Dessutom handlar det inte om att nå nivåer liksom när vi var som mest fertila, det handlar om att fylla på med östrogen så att du mår bra, sover gott och kan fungera på ett sätt som du känner igen.

Hormonplåstret Estradot (bioidentiskt östradiol) är ett genomskinligt plåster man fäster på huden mellan naveln och blygdbenet eller ner mot ljumsken. Plåstret byts 2 ggr/v (eller för vissa känns det bättre med var 3:e dag för att inte vallningarna ska sätta fart igen innan nästa byte). Estradot finns i doser på 25-100 mcg.

Hormon”duschen” Lenzetto är en annan variant. Ser ut som en hållare med en liten tratt du håller mot underarmen och trycker så att det bildas som en koncentrerad dusch mot huden. Behöver tillsättas dagligen. Fördelen med den är att du något enklare kan testa vilken dos du mår bäst av . I övrigt finns alternativen som tas i tablettform via munnen. Har du livmodern kvar behöver du alltid komplettera med progesteron.

Du måste besöka en läkare/gynekolog, bli undersökt, diskutera besvär du har och sen få utskrivet på recept. Har du inga eller lindriga övergångsbesvär så kan du nog sluta läsa här. Ingen anledning till åtgärd. Låt naturen ha sin gång.

Vi andra behöver lite extra hjälp på traven för att klara de här ”övergångsåren” på ett bra sätt. Det handlar knappast om att hålla kvar vid ”evig ungdom”, det handlar om att må bra och ha tillgång till sig själv. Många tycker att det är naturligt med en kvinnas åldrande och att vi därmed inte borde störa hormonförändringarna. Jag håller med i sak, men eftersom vi inte lever på ett arteget sätt längre, påverkas vi från så många håll av ”giftcoctailen” via luften, maten, kosmetika, läkemedel, stress etc så klimakteriet blir sällan så naturligt som vi kunde önskat.

Progesteron

Östrogentillskott (se ovan) måste alltid kombineras med någon form av progesteron för att skydda livmoder och bröst från cancerogena processer. Dessutom finns receptorer i hela kroppen för våra könshormoner så det handlar om hela kroppens balans. Svensk sjukvård skriver primärt ut läkemedelsprogesteron (gestagener) tillsammans med östrogen. Det skyddar dig mot cancerogena processer men har en mängd biverkningar (som dock inte drabbar alla kvinnor). Kom också ihåg att gestagen förskrivits många år och är väl beprövat. Ibland får man börja med det och testa, se hur kroppen reagerar.
Exempel på gestagenpreparat på recept är Provera och hormonospiral. Har du tur kan du få en svensk gynekolog att ansöka om bioidentiskt oralt progesteron på licens åt dig. Licenspreparatet heter Utrogest eller Utrogestan. Kombinationen Estradot och Utrogest finns det forskning på att det är en säker och bra kombination. Utrogest 100 mg kapslar behöver licensansökas, 200 mg kapslar som man tar 12 dagar i månaden går att få utskrivet utan licens. SFOG ger uppdaterad information.

Ibland händer det att du och din läkare alls inte är överens. Du har med dig argument för vad du vill och du blir inte lyssnad på. Ändå vill du helst ha stöd från en leg läkare i de beslut som tas kring dina hormoner. Ja, då har vi ett dilemma. Vi har tyvärr inte samma vårdalternativ överallt i Sverige och det kan vara tufft att stå på sig mot en läkares auktoritet. Då vänder sig många till olika forum på facebook. Där blir råden ”snuttifierade” utan hänsyn till individ. Besluten om din egen kropp hamnar i ditt eget knä. Svårt är det, men jag vill ändå belysa att det finns alternativ för dig som orkar och vill gå mer din egen väg. Vi tar små steg hela tiden.

Med hormontillskott i menopaus bör man göra ett vaginalt ultraljud hos gynekolog någon gång per år för att kontrollera att inte din livmoderslemhinna blivit för tjock. Det gäller särskilt om du tar progesteron dagligen och inte får blödningar. Skulle du få en mellanblödning i menopaus utan anledning ska du alltid söka gynekolog.

Kombinationen Estradot – progesteronkräm finns ingen forskning på, kommer sannolikt inte finnas heller, din läkare kan ingenting om det och utomlands lutar sig läkare mot beprövad erfarenhet när de accepterar den kombinationen. För dig som behöver en läkares beslut och stöd så kan detta kännas alltför osäkert.

Jag har personligen testat olika alternativ men fått besvärliga blödningar av progesteronkräm och Estradot i kombination så det har jag slutat med.

Hormoner ger övriga hälsofördelar

Bioidentiska hormoner ger oss även andra fördelar eftersom de minskar risken för tjocktarmscancer, hjärt/kärlsjukdomar, ökning av risk för alzheimer, benskörhet, inflammatoriska processer.

Utöver dessa hormonella åtgärder krävs naturligtvis rätt kost, någon form av rörelseträning som blir av, sömnkvalitet, en fungerande sköldkörtel o en inte för hög inre stressnivå med stöd av vissa kosttillskott över tid. Har man inte ordning på den basen så får man inte full effekt av hormontillskotten heller.

Hormontillskott för torra slemhinnor i underlivet

Då behöver du komplettera med östriolkräm eller lågdoserade Vagifem. Fråga på apoteket. Det är receptfritt.