image 1

Hormonexperten förklarar sambandet mellan förklimakteriet & sköldkörteldysfunktion

Intervjun med mig är skriven av Sofie Tallberg för Paleo Optimeringscenter

När kvinnor närmar sig klimakteriet är det mycket som händer i kroppen och med den hormonella balansen. Det är väldigt vanligt att ämnesomsättningen ändras. Det har att göra med att sköldkörteln, som styr kroppens metabolism, får kämpa hårt för att fungera optimalt när kroppens hormonbalans ändras. Det medför i många fall en hypotyreos – det vill säga en underfunktion i sköldkörteln.

För att reda ut begreppen här, i ett försök att skapa större förståelse för sambandet mellan förklimakteriet och sköldkörtelproblematik, ställde vi några frågor till Paleo Optimeringscenters hormonexpert, Louise Rudberg

Vilka symtom besväras kvinnor i förklimakteriet vanligen av?

– De vanligaste symtomen är:

  • Störtblödningar som kan pågå längre än en vanlig mens
  • Klumpar i mensen som kan bero på myom
  • Längre PMS perioder, d v s fler dagar i menscykeln än tidigare då man inte känner sig i balans
  • Järnbrist (anemi) om man blöder för mycket
  • Viktuppgång och svullnad trots att man inte ändrat på kosten eller träningen
  • Depressionskänslor och man känner sig oftare ledsen.
  • Hjärtklappning
  • Sover sämre, inte utvilad
  • Blir mer känslig för stress, oro
  • Svårt att tänka klart, hjärndimma
  • Sämre träningsresultat, kroppen svarar inte på samma sätt som tidigare
  • Minskad lust

Finns det en koppling mellan förklimakteriet och underfunktion i sköldkörteln?

– Ja, många symtom är lika, som t.ex. hårda hjärtslag, trötthet, håravfall, hjärndimma och ont i musklerna, så det är viktigt att även väga in eventuell obalans i sköldkörteln när man är i förklimakteriet. I så fall behöver det också åtgärdas.

När ägglossningen är instabil under förklimakteriet produceras inte tillräckligt med gulkroppshormon (progesteron) och det leder till östrogendominans. Det i sin tur ökar risken för att sköldkörtelns produktion av det aktiva hormonet T3, istället konverterar till det inaktiva hormonet, reverserat T3. 

Kvinnan får inte tillgång till sin energi och känner sig tröttare och tröttare. Den ökade känsligheten för stress under förklimakteret höjer kroppens kortisol. Förhöjt kortisol spär ytterligare på risken att drabbas av sköldkörtelobalanser. 

Stämmer det att kvinnor i förklimakteriet ofta feldiagnostiseras som utmattade (eller annat) av vården?

– Ja, det stämmer tyvärr. Det är alltför vanligt att allmänläkaren på vårdcentralen inte har tillräckligt med kunskaper om symtomen under förklimakteriet och istället skriver ut antidepressiva läkemedel, när det istället är hormonell obalans kvinnan lider av.

Finns det något man med enkla medel själv kan göra för att må bättre i förklimakteriet?

– Om jag bara fick ge ett enda råd så är det; sluta stressa. Stressen ställer till en faslig oreda i kroppen, gör dig orolig och ledsen, stör näringsupptaget från maten och kommer att sänka produktionen av könshormoner så att symtomen blir ännu värre. Leta efter verktyg som passar dig så att du lugnar ner kroppen. Och det måste ske dagligen. Stress utan återhämtning är rent farligt. Kroppen uppfattar dig vara under hot och stänger ner alla viktiga funktioner för att du ska ”kunna fly”.

Likaså regelbundna sömnrutiner. Gå och lägg tid i tid och undvik blåljus från datorer och mobiler på kvällarna. Om sömnen inte fungerar som den ska så finns det bra kosttillskott att prova. 

Kontrollera att du inte har näringsbrister. Det kan du göra via blodprov eller hos en duktig terapeut. 

Dra ner på alkohol, socker och skräpmat.

Hur stor påverkan har livsstilen i förklimakteriet?

– Livsstilen har stor påverkan på hur man mår under förklimakteriet. Om inte förr så är det hög  tid 40+ att se över hur man lever sitt liv för att kunna må så bra som möjligt de närmaste åren förbi menopaus. 

Många kvinnor föder barn sent i livet och har därmed yngre barn hemma och kanske även tonåringar från en tidigare relation. Familjepusslet ska fungera, många arbetar heltid, samtidigt tar kvinnor oftare större ansvar för åldrande föräldrar. Börjar då sömnen krångla och det blir för stor brist på återhämtning, är det väldigt viktigt att göra en förändring. Sviktande hormoner tar kraft ur kroppen och den här processen kan pågå i mer än tio år.

Jag brukar säga att du behöver fylla på med tips och åtgärder i din egen hormonella verktygslåda så att du vet vad som fungerar för dig när du har sämre perioder. Ta mer ansvar för ditt långsiktiga välmående

image