Medelålders par

Vi kvinnor går igenom många hormonella förändringar från tonåring till menopausen.

För många kvinnor ställer förändringarna till besvär att fungera i vardagen, för vissa andra skapar det nästan inga problem alls. I min verksamhet träffar jag många av de kvinnor som har besvär och som inte sjukvården lyckats hjälpa. När en kvinna går in i förklimakterieprocessen vid c a 40+ – eller något tidigare för vissa, så sker stora förändringar i östrogen-/progesteron nivåerna vilket kan ge en mängd symtom som viktuppgång, svullnad, besvärligare och längre PMS perioder, blödningstrassel, sömnbesvär, växlande humör, ”hjärndimma”, trötthet för att nämna några. När sedan mannens testosteronnivåer börjat sjunka vid cirka 45 års ålder med symtom som trötthet, minskande arbetskapacitet, lägre motivation, bukfetma, ojämnt humör, sömnproblem, så är det ganska givet att det kommer påverka relationer. Samtidigt med dessa förändringar kanske man har tonårsbarn, åldrande föräldrar som behöver mer stöd och hjälp, arbetslivet kräver prestationer på en hög nivå och man börjar ifrågasätta det mesta. Ska det vara så här?! Vart tog min lust och energi vägen?

Vad händer i relationerna?

Man kanske inte direkt tänker på hur hormonella förändringar kan påverka familjer, arbetsplatser och andra relationer, eftersom man är så djupt inne i sitt eget mående. Det tråkiga är att vi inte pratar om det här, varken kvinnor emellan eller inom relationen hemma. Man lider ofta i tysthet, kanske tänker att det är nog ”bara jag”…. Det här tycker jag är angeläget att lufta, att prata mer öppet om, att vägleda och lära ut vad man kan göra åt saken. För det påverkar ju hela vårt samhälle och samtidigt ska vi jobba till fram emot 70 år och fungera som vanligt. Hur går det här ihop, tänker jag!

Ibland, inte alls , men det går att göra mycket själv för att må bättre. Det första är att bli medveten om problemen, det andra är att söka hjälp, prata med andra i samma situation och att skaffa sig kunskap. Inte minst, berätta för din partner hur du mår, hen kan inte gissa.