FAQ – vanliga frågor

Kan du även hjälpa männen med deras hormonella obalanser ?

Ja, det kan jag, men har kortare erfarenhet av det än av att arbeta med kvinnor. Men jag lär mig mer hela tiden.

Vad menas med bioidentiska hormoner ?

Bioidentiska hormoner är som nyckel i nyckelhålet. Råmaterial kommer från växten wild jam. Många läkare påstår att syntetiska hormoner och bioidentiska hormoner är exakt likadana, eftersom båda sorterna framställs i laboratorier. Det är visserligen sant att bioidentiska hormoner i likhet med syntetiska framställs på laboratorier men det är inte sant att de är exakt likadana. Skillnaden ligger i hormonernas molekylstruktur.Bioidentiska hormoner kan inte patenteras, därför är läkemedelsindustrin inte så intresserade av forskning på dem.

Syntetiskt progesteron – läkemedlet gestagen – förekommer inte naturligt i kroppen, gör progesteron-receptorerna upptagna (p-piller, hormonspiraler, läkemedel mot klimatkteriebesvär)

Vad är det för skillnad på hormontest i blod och i saliv ?

I blod testas serum eller plasma, d v s man har centrifugerat bort de röda blodkropparna. Ur detta material får man inte hela sanningen. För att få en uppfattning om hur mycket fria könshormoner en person har tillgång till (det intressanta mätvärdet) behöver man även värdet på SHBG – sex hormone binding globuline – som fungerar som transportproteiner av hormonerna. Därefter kan man räkna ut fritt hormonvärde. I saliv får man de fria hormonernas värde direkt. Skillnaden är att det är betydligt dyrare att testa saliv kontra blod och att salivtester inte görs i Sverige, utan måste skickas till USA för analys.
För en kvinna som inte använder något hormonpreventivmedel eller andra hormontillskott kan ett enklare blodprov ge en indikation på om obalans föreligger. Kombinationen blod och saliv kan vara nödvändigt för grundligare analyser. Då tänker jag på blodprov på FSH (follickelstimulerande hormon) och LH (luteiniserande hormon). Annars är salivtest betydligt exaktare för att mäta könshormonerna. Salivtester används ofta inom forskning, men utesluts ur sjukvården – sannolikt för att de är för dyra. För både blod och saliv gäller att de ska tas med hänsyn till menscykeln. För en man eller en kvinna i menopaus, går det bra att ta prover vilken dag som helst.

Finns det några bra hormonfria preventivmedel som inte har så mycket biverkningar ?

Ja, det finns olika metoder att välja på. Leta upp mitt blogginlägg “Hormonfria preventivmedel” så får du mer information.