OAT axeln

OAT är en förkortning från engelskans Ovaries (äggstockar), Adrenal (binjurar) och Thyroid (sköldkörteln)
Här är en mycket förenklad bild av de tre endokrina system jag jobbar mest med och hur de får signaler från hjärnan och samarbetar sinsemellan. Med förenklad bild menar jag att jag inte kan ge dig hela den komplicerade bilden. Det är nämligen så att binjurarna också producerar en del könshormoner, framför allt i menopaus eller efter en hysterektomi, andra endokrina system påverkar också , t.ex. bukspottskörteln som producerar insulin, med flera.

I vår fantastiska kropp har vi åtta olika endokrina system (körtelsystem) som producerar hormoner. Dessa har i sin tur receptorer (mottagare) i hela kroppen som känner av hormonerna. Det innebär t.ex. att könshormonerna inte bara stannar och verkar runt våra könskörtlar utan har receptorer på en mängd andra ställen i kroppen, t.ex. i hjärnan och tarmen. Hormonerna transporteras runt i hela kroppen via våra blodbanor , de har inga egna spridningsvägar.

Sköldkörteln är extra intressant och komplicerad att förstå sig på. Sköldkörteln producerar hormonerna T4 och T3. T3 behövs i varenda cell i kroppen för att skapa energi, är med och reglerar kroppens temperatur och påverkar hela ämnesomsättningen och produceras till största delen i levern, mage/tarm system och i varje cell i kroppen. Endast en liten del T3 skapas i själva sköldkörteln.

Skoldkortelns hormoner

Äggstockarna producerar östrogen, progesteron, testosteron och kommunicerar med hjärnan med hjälp av hormonerna FSH och LH.

Menscykeln

Binjurarna producerar hormonerna DHEA och kortisol utöver en mindre mängd könshormoner.

Hypofysens kommunikation

Hypotalamus uppe i hjärnan är chefen i hjärnkontoret. Den har sitt eget språk till hypofysen som sitter mitt inne i hjärnan och inte är större än en ärta. Hypofysen styr en stor del av vår hormonreglering.  Pilen från hypofysen ner till varje endokrint system – som har pilar i båda riktningarna –  betyder att de både kan öka och minska. I näringsläran kallar vi det för en negativ återkoppling. Hypofysen kan alltså både gasa och bromsa hormonproduktionen.

Stress stör balansen mest

Blir det obalans i ett endokrint system så kommer de andra också att påverkas. Särskilt vanligt är det att binjurarna är belastade av långvarig stress och kommer då störa både äggstockar och sköldkörteln. Som hormonterapeut behöver man då titta på helheten, lyssna noga på symtom och börja lägga pusslet till balansering. Helst ska man också börja på rätt ställe i helheten så man inte ställer till med än värre obalanser.

All stress börjar uppe i hjärnan. Du får en tanke som skapar en känsla av att du är hotad på något sätt. Kroppen gör sig beredd att skydda dig mot fara och signalen ner till binurarna sätter igång produktionen av stresshormoner tillsammans med flera andra reaktioner i kroppen – beredd att fly. Stresshormonerna är till för att skydda dig och de har andra funktioner än att bara skydda dig mot akut fara. Framförallt kortisol behövs om du har en infektion, en inflammation – kanske i en tand eller en led, eller du ska sövas inför en operation och kroppen blir stressad av det och hela läkningsprocessen efter ett operativt ingrepp. Det är några anledningar till att det kan bli så farligt om man har för lite kortisolproduktion i binjurarna, utöver hur otroligt trött och slut du blir av själva obalansen.

Belastade binjurar kommer även skapa brist på progesteron – ett av våra viktiga könshormoner. Kortisol bildas i binjurebarken av just progesteron. Om binjurarna är ansträngda av hög stress kommer kortisolproduktionen vinna över progesteronet, kroppen prioriterar tillgång till kortisol framför progesteron. Du får lägre och lägre progesteronnivåer och därmed ökande risk för östrogendominans.

Obalanserat blodsocker, stress med fel kost, sova för lite och på fel tidpunkter stress, dåliga relationer stress, inte räcka till på jobbet stress, inte tycka att man duger stress, avundsjuka stress, träna för mycket utan återhämtning stress….inte konstigt att binjurarna har det tufft i vissa kroppar. Det är ju inte fel på binjurarna, de gör bara som de blir tillsagda. Jobbar på övertid utan vila. Binjurarna får inte återhämta sig tillräckligt, vi säger att de mer eller mindre fastnar i det sympatiska nervsystemet – och det är allt annat än sympatiskt. Vi tappar förmågan att lugna ner oss.

Stress är inte farligt i sig, det är bristen på återhämtning som är så farlig. Här har du ofta grunden till en obalanserad OAT-axel och många andra sjukdomar för den delen. Långvarig stress involverar alltid sköldkörteln och äggstockarna på något sätt och så skapar vi obalanser där också.