Namnlos design 55

Du känner dig mer ”tjock och svullen” men har ändå inte ändrat på din kost eller träning

Det här är vanligt i klimakteriet och kan ha en koppling till obalanser i sköldkörteln.

Sköldkörteln och lymfsystemet påverkar varandra

Sköldkörteln och lymfsystemet påverkar varandra mycket och har du dålig cirkulation i lymfan så kommer du bli mer svullen, det stannar kvar vätska i kroppen. Det här brukar synas tydligare från midjan och nedåt i form av mer svullnad, särskilt runt lår och knän. Du kanske också ser märken av resåren från strumporna på underbenen. Det är tecken på att lymfsystemet behöver hjälp.

Lymfsystemet är viktigt för hela immunförsvaret och kroppens avgiftning. Du hjälper flödet i ditt lymfsystem genom att andas på rätt sätt, djupt och lugnt. Det kan göra stor skillnad om du känner dig svullen.

Lymfsystemet pumpar runt med hjälp av rörelse och lugn andning

Långvarig stress gör ofta att andningen blir ytligare och därmed använder du diafragmamuskeln alltför ineffektivt. Diafragmamuskeln sitter under revbenen. Med rätt andning pumpar lymfan runt i hela kroppen som den ska. Rörelse är också viktigt för lymfsystemet.

Res dig några gånger i timmen och sträck på dig, rör på kroppen. Det räcker med någon minut. Viktigt att tänka på om du jobbar vid datorn eller sitter länge i bilen eller på flyget.

Mer om lymfsystemet kan du lära dig i min utbildning: Hormonrådgivare - kvinnan mitt i livet.