Man dricker ol

Har hans mage börjat växa i färdriktningen, midjan försvunnit och  “kärlekshandtagen” lagt sig lite över linningen ? Det börjar dyka upp tendens till bröst? 

Då kanske det är läge att prata lite med honom om vad humle i ölen gör med hormonerna. Förhoppningsvis lyssnar han och åtminstone drar ner på konsumtionen.

Om vi nu börjar med mannen. Öl är inte så bra för män, generellt. Lika illa som t.ex överkonsumtion av soja faktiskt. Ingen soja-latte till männen alltså.

Öl innehåller humle som är en s k fytoöstrogen. Soja är också en fytoöstrogen, det finns många andra i naturen. En fytoöstrogen är ett växtämne som liknar kroppens eget östrogen. De binder till kroppens östrogenreceptorer. I vissa fall kan fytoöstrogener skydda oss mot cancerogena processer som annars skulle kunnat uppstå av de “riktiga” östrogenerna. Men det finns så oerhört många östrogenpåverkande ämnen i plaster, tillsatsmedel i kosmetika och kemikalier mm som stör vår hormonbalans så det blir mer än tillräcklig belastning ändå. Vi behöver inte ännu fler östrogenpåverkande ämnen i oss, framförallt inte männen.

Östrogen står för tillväxt. Östrogenpåverkan på mannen kommer visa sig runt magen och öka på bröstväven. I en förlängning kan det även få prostatan att växa. Hur ölkonsumtion påverkar just din man, är såklart svårt att veta, men låt oss ändå medvetandegöra att risken finns.

För dig som kvinna kan det vara ett bättre val ändå, om man bortser från alkoholen och kolhydraterna.  Du kan behöva lite extra fytoöstrogener när du närmar dig klimakteriet. Förvisso kanske inte öl är förstahandsvalet, framförallt inte om du väljer en kolhydratreducerad kost. Dessutom är det gluten i öl som inte är tillverkad av majs. Många av oss mår inte så bra av gluten och behöver tänka på att det gömmer sig i öl också. Men för att få en liten östrogenpuff så kan det vara ett alternativ ibland.

Om jag nu ändå är ute med pekpinnen kring hormonpåverkande ämnen, så bör du också tänka på att mjölkprodukter innehåller en hel del östrogener, inte fytoöstrogener, men väl ko-östrogener. Varenda gång jag är inne på ICA så har utbudet av mejeriprodukter ökat ytterligare, med nya smaker av mango och papaya och annat smaskigt. De är relativt billiga, det är gott, det är enkelt och det innehåller en del bra näring för de som inte får i sig allt eller äter dåligt. Men, varje dl mjölk innehåller naturligt motsvarande 1 sockerbit, c a 4 g socker. Sött och gott. Dessutom är mjölken vi köper produkten av en “ammande” ko. Det går åt mycket ko-östrogen för att producera mjölk. Lite restriktioner kring dagskonsumtionen av mjölkprodukter skulle jag önska, både för barn och vuxna. Åtminstone när vi diskuterar hormonpåverkan.