UVI

Kvinnobesvär

Ständigt återkommande urinvägsinfektioner är ett gissel som många kvinnor lider av år efter år. Vill det sig riktigt illa kan infektionen vandra vidare upp i njurarna och då blir man riktigt sjuk. Så får du urinvägsinfektion och hög feber tillstöter, du känner dig kraftös och sjuk i hela kroppen, sök då läkare direkt. Ingen vill riskera njurbäckeninflammation. Det har jag själv erfarit och det ska du absolut undvika.

Urinvägsinfektion brukar kännas som sveda när du kissar. Ibland kan det var liknande symtom som svamp i underlivet. Enda sättet att veta är att kissa på en teststicka. Du kan köpa dessa receptfritt på ditt apotek eller via nätet.

Tips för att inte drabbas av urinvägsinfektion

  • Kissa alltid efter samlag
  • Var försiktig med slemhinnorna i underlivet, tvätta inte med tvål. Använd olja på en bomullstuss, t ex mandelolja, kokosolja, olivolja, sesamolja. Vatten är uttorkande för slemhinnorna.
  • D-Mannose är ett ämne som finns i några olika kosttillskott på marknaden, t.ex hos Great Life och Holistic. Motverkar bakterietillväxt i urinvägarna. Kan intas dagligen.
  • Är du i klimakteriet ? Tag extra östriol i underlivet som stärker slemhinnorna så de står emot bakterier bättre. Finns som kräm att smörja på huden hos moodmama webshop eller på apoteket som Ovesterin kräm.
  • Drick tillräckligt så du sköljer ur urinblåsan och töm blåsan ordentligt när du är på toaletten.